ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΑΤΙΩΝ?
Ο καταρράκτης ματιών είναι θόλωση του φακού στο μάτι η οποία υπάρχει είτε συγγενώς (δηλαδή από έμβρυο), είτε δημιουργείται μετέπειτα κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.
Ο φακός έχει σχήμα φακής και βρίσκεται ακριβώς πίσω από την ίριδα και εάν είναι θολερός δεν επιτρέπει στις ακτίνες του φωτός να περάσουν και εστιάσουν πίσω στον αμφιβληστροειδή.
Υπάρχουν διαφόρων ειδών αίτια δημιουργίας καταρράκτη.Καταρχάς είναι ο συγγενής καταρράκτης που παρουσιάζεται μετά τη γέννα ή λίγο αργότερα.
Ξεκινά με δυσχέρεια στην όραση η οποία επιδεινώνεται σταδιακά. Στα όψιμα στάδια μπορεί να παρατηρηθεί και λευκωπή ανταύγεια στο κέντρο της κόρης. Δεν υπάρχει πόνος ή τσούξιμο όπως λανθασμένα μερικοί νομίζουν.
Παλαιότερα οι γιατροί συμβούλευαν τον ασθενή να περιμένει να ¨ωριμάσει¨ ο καταρράκτης , κάτι που σήμερα δεν ισχύει πλέον και ο καταρράκτης χειρουργείται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς σε οποιοδήποτε στάδιο ωρίμανσης. Πάντως με τις νέες μεθόδους προτιμάται να μην είναι πολύ ώριμος με σκληρό πυρήνα.
Σήμερα η πλειονότητα των επεμβάσεων καλύπτεται με αναισθητικές σταγόνες. Σε ευαίσθητα άτομα υπάρχει και η υποτενόνια αναισθησία καθώς και η οπισθοβόλβια που ακινητοποιεί και τον βολβό. Ακόμη, σε παιδιά και άτομα υπερβολικά αγχώδη χρησιμοποιείται η μέθη και η γενική αναισθησία.
Συνήθως μετά την πρώτη εβδομάδα επιτυγχάνεται επαρκής οπτική οξύτητα για την εργασία και ο ασθενής επανέρχεται σύντομα στις δραστηριότητες του.
Φυσικά όχι. Αυτό που αποκαλείται δευτερογενής καταρράκτης είναι απλά μια θόλωση στο οπίσθιο περιφάκιο που θεραπεύεται με Yag Laser συνήθως στο ιατρείο.
Όταν ο ασθενής διαγνωστεί με καταρράκτη συχνά αναμένεται να ωριμάσει ή να τον ενοχλήσει περισσότερο. Σε αυτό το διάστημα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγει κάποιο άλλο πρόβλημα που τυχόν καλύπτεται από τον καταρράκτη. Μπορεί δηλαδή να υπάρχει γλαύκωμα ή βλάβες από τον σακχαρώδη διαβήτη που δυσχεραίνουν την όραση και να μη γίνει αντιληπτό από τον ασθενή έγκαιρα. Για αυτό ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται συχνά τον οφθαλμίατρο όσο αναμένει την εξέλιξη του καταρράκτη.
Συνήθως ο ασθενής είναι περιπατητικός και μετά την επέμβαση εξέρχεται της κλινικής αφού βεβαίως λάβει τις ανάλογες μετεγχειρητικές οδηγίες από τον γιατρό του.
Ο ασθενής λαμβάνει θεραπεία με ειδικά οφθαλμολογικά θεραπευτικά κολλύρια για περίπου 15 -20 ημέρες.