Υαλοειδεκτομή (Βιτρεκτομή)
Χειρουργική Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς-Ωχράς Κηλίδας
Πρόκειται για πολύ λεπτή χειρουργική επέμβαση (μικροχειρουργική) που ενδείκνυται για πληθώρα παθήσεων του οπισθίου ημιμορίου του οφθαλμού. Αποτελεί μια πολύ ασφαλή και ανώδυνη χειρουργική τεχνική με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών/κινδύνων.
Κατά τη διάρκεια της υαλοειδεκτομής αφαιρείται το υαλώδες σώμα ή υαλοειδές (διάφανο ζελέ που αποτελείται στο 98% από νερό), μέσω πολύ μικρών τομών (περίπου 0,5 mm).
Ενδείξεις βιτρεκτομής
Η χειρουργική επέμβαση της υαλοειδεκτομής εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, της ωχράς κηλίδας και του υαλοειδούς, όπως:
Οπή ωχράς κηλίδας
Επιωχρική/Επαμφιβληστροειδική μεμβράνη
Υαλοειδοωχρική έλξη
Υποωχρική αιμορραγία
Αιμορραγία/Θολερότητες Υαλοειδούς
Ενδοφθαλμίτιδα
Παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Χρόνιο ή Refractory οίδημα ωχράς κηλίδας
Ενδείκνυται επίσης για την αντιμετώπιση:
Επιπλοκών χειρουργικών επεμβάσεων καταρράκτη, όπως παρεκτόπιση κρυσταλλοειδούς φακού ή ενδοφακού
Σοβαρών περιστατικών οφθαλμικού τραύματος, όπως ενδοβόλβιο ξένο σώμα
Η επέμβαση της Υαλοειδεκτομής
Η τεχνική της υαλοειδεκτομής γίνεται ως επί το πλείστον με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται συνήθως νοσηλεία. Δεν είναι επώδυνη επέμβαση και μπορεί να συνδυαστεί με επέμβαση στο πρόσθιο ημιμόριο του οφθαλμού, όπως χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ή μεταμόσχευση κερατοειδούς ή ακόμη και αντιγλαυκωματική επέμβαση.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης διενεργούνται 3 ή 4 μικροσκοπικές τομές (σκληροτομές) στον οφθαλμό, προκειμένου να εισέλθουν τα ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής και με τη βοήθεια εξειδικευμένων και υπερσύγχρονων μηχανημάτων ο ειδικός χειρουργός επιτελεί τους ανάλογους με την περίσταση λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση των παθήσεων. Οι σκληροτομές, συνήθως, δεν απαιτούν συρραφή λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους.
Στο τέλος της επέμβασης το υαλοειδές αντικαθίσταται είτε με ειδικό υγρό (BSS), είτε με αέρα-ειδικό αέριο (SF6, C2F6, C3F8), ή με ειδικό έλαιο σιλικόνης σε περιστατικά ιδιαίτερης βαρύτητας. Στις περιπτώσεις που εγχύεται στην υαλοειδική κοιλότητα έλαιο σιλικόνης, χρειάζεται μετά από ορισμένους μήνες (συνήθως περίπου 3-6 μήνες) νέα, μικρότερη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σιλικόνης.
Μετεγχειρητικά
Για την καλύτερη αποκατάσταση και για να έχουμε το βέλτιστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, αρκετά συχνά απαιτείται ειδική στάση/θέση της κεφαλής του ασθενούς για ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση.
Στις περιπτώσεις ένθεσης αέρα ή αερίου στην υαλοειδική κοιλότητα, ο ασθενής δεν πρέπει μετά το χειρουργείο να ταξιδέψει με αεροπλάνο ή να πάει σε μεγάλο υψόμετρο, μέχρι να απορροφηθεί πλήρως ο αέρας ή το αέριο, ούτως ώστε να μην αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό η ενδοφθάλμιος πίεση.
Μετά το χειρουργείο συνταγογραφούνται κολλύρια, τα οποία χρησιμοποιούνται για περίπου ένα μήνα.
Ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει κάθε έντονη φυσική δραστηριότητα, όπως γυμναστική ή κολύμβηση, για περίπου ένα μήνα ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.